Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 16 kwietnia 2020

Wspólne gotowanie - cd.

Zapraszam do przygotowania dań z poświątecznych resztek.


Poświąteczne kotlety
SKŁADNIKI:
- 6 jaj gotowanych na twardo,
- 10 dag resztek szynki,
- 2 czerstwe bułki,
- cebula,
- 7 łyżek mleka,
- sól, pierz,
- natka pietruszki lub szczypiorek
WYKONANIE:
Bułki pokroić, namoczyć w mleku. Jaja drobno posiekać i rozgnieść widelcem. Cebulę obrać, drobno posiekać i oprószyć solą. Odcisnąć bułkę. zamieszać rozdrobnione składniki, doprawić i uformować małe kotlety. Krótko smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane zieleniną.
SMACZNEGO!

Deser z resztek ciasta i ciasteczek
SKŁADNIKI:
- kawałki suchego ciasta lub ciasteczek,
- budyń lub sos waniliowy,
- świeże owoce,
- resztki orzechów, migdałów, suszone owoce, resztki polewy czekoladowej lub czekolady,
- sok owocowy
WYKONANIE:
Rozdrobnić resztki wypieków i nakładać je warstwami do pucharków:
1. warstwa: kawałki suchego ciasta skropione sokiem,
2. warstwa: 3 łyżki budyniu lub soku waniliowego,
3. warstwa: pokrojone świeże owoce
4. warstwa: czekolada, posiekane orzechy, migdały, suszone owoce,
5. warstwa: 3 łyżki budyniu lub soku waniliowego,
6. warstwa: kawałki suchego ciasta skropione sokiem.
SMACZNEGO!


Czekam na Wasze przepisy!
Pamiętajcie o wysłaniu zdjęć na moją pocztę.
Pozdrawiam
Urszula Łozdowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz