Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 kwietnia 2020

Wspólne gotowanie - cd.

Święta tuż, tuż dlatego dzisiaj chciałabym  podzielić się
z  Wami moim przepisem na
wielkanocną babkę cytrynową.

Przygotuj:
- ½ szklanki cukru pudru,
- 4 żółtka (z białek ubij pianę),
- ¾ szklanki oliwy,
 - 2 szklanki mąki,
 -  2 łyżeczki proszku do pieczenia (proszek wymieszaj z mąką),
 - 1 kisiel cytrynowy,
 - ¾ szklanki mleka

Ucieraj mikserem żółtka z cukrem. Potem dodaj stopniowo oliwę + mleko. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia +  kisiel cytrynowy. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i ostrożnie wymieszaj łyżką, aż piana zniknie.
Wysmaruj foremkę na babkę z kominem masłem i posyp bułką tartą, po czym wlej ciasto do formy.
Babkę należy piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 45 minut.
Kiedy babka się upiecze i ostygnie, wyjmij ją z formy i możesz udekorować wg własnego pomysłu.

SMACZNEGO!


Czekam na Wasze wielkanocne przepisy!
Pamiętajcie o wysłaniu zdjęć na moją pocztę.
Pozdrawiam
Urszula Łozdowska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz