Święta tuż,
tuż dlatego dzisiaj chciałabym podzielić
się
z Wami moim przepisem na
wielkanocną
babkę cytrynową.
Przygotuj:
- ½ szklanki cukru pudru,
- 4 żółtka (z białek ubij pianę),
- ¾ szklanki oliwy,
-
2 szklanki mąki,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia (proszek
wymieszaj z mąką),
-
1 kisiel cytrynowy,
-
¾ szklanki mleka
Ucieraj mikserem
żółtka z cukrem. Potem dodaj stopniowo oliwę + mleko. Następnie mąkę z
proszkiem do pieczenia + kisiel cytrynowy.
Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i ostrożnie wymieszaj łyżką, aż piana
zniknie.
Wysmaruj foremkę na
babkę z kominem masłem i posyp bułką tartą, po czym wlej ciasto do formy.
Babkę należy piec w nagrzanym
piekarniku w 180 stopniach ok. 45 minut.
Kiedy babka się
upiecze i ostygnie, wyjmij ją z formy i możesz udekorować wg własnego
pomysłu.
SMACZNEGO!
Czekam na Wasze wielkanocne
przepisy!
Pamiętajcie o
wysłaniu zdjęć na moją pocztę.
Pozdrawiam
Urszula Łozdowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz