Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 19 maja 2020

Wspólne gotowanie z rodzicami - cd.


18 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Pieczenia.

Dzisiaj polecam przepis na 
CIASTO Z TRUSKAWKAMI.


SKŁADNIKI:                                                              

- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
500 g truskawek,
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać (np. w misce z ciepłą wodą). Truskawki pokroić na kawałki (np. na ćwiartki). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy minimum 26 cm.
  • Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
  • Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
  • Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
  • Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, posypać truskawkami i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz