Już wkrótce Święta Wielkanocne
proponuję przygotowanie
Babki Wielkanocnej
Składniki:- masło - 200 g,
- cukier 200 g
- jaja - 5 sztuk,
- mąka - 180 g,
- mąka ziemniaczana - 80 g,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- laska wanilii - 1 sztuka,
- płatki migdałowe - 20 g,
cytryna - 1 sztuka
Przygotowanie:
1. Masło roztop w rondlu, dodaj sok z cytryny i otartą skórkę.
2. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ziarnami wanilii, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.
3. Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.
4.Dodaj roztopione masło z cytryną i jeszcze chwilę mieszaj.
5.Formę na babkę posmaruj masłem i oprósz posiekanymi migdałami.
6.Do tak przygotowanej formy wlej masę i piecz 45 min. w 170 st. C (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz