Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 29 marca 2021

Wspólne gotowanie z rodzicami - c.d.

Już wkrótce Święta Wielkanocne 

proponuję przygotowanie

Babki Wielkanocnej

Składniki:

- masło - 200 g,                                                                                  

- cukier 200 g

- jaja - 5 sztuk,

- mąka - 180 g,

- mąka ziemniaczana - 80 g,

- proszek do pieczenia -  1 łyżeczka,

 - laska wanilii  - 1 sztuka,

- płatki migdałowe  - 20 g,

cytryna - 1 sztuka

Przygotowanie:

1. Masło roztop w rondlu, dodaj sok z cytryny i otartą skórkę.

2. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i ziarnami wanilii, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.
3. Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.
4.Dodaj roztopione masło z cytryną i jeszcze chwilę mieszaj.
5.Formę na babkę posmaruj masłem i oprósz posiekanymi migdałami.
6.Do tak przygotowanej formy wlej masę i piecz 45 min. w 170 st. C (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz