Dzisiaj polecam przepis na
CIASTO Z TRUSKAWKAMI.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
- 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 500 g truskawek,
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać (np. w misce z ciepłą wodą). Truskawki pokroić na kawałki (np. na ćwiartki). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy minimum 26 cm.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
- Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.
- Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
- Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, posypać truskawkami i wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz